Екип от шведския университет в Гьотеборг проведе теренни изследвания, използвайки роботизирано

...
Екип от шведския университет в Гьотеборг проведе теренни изследвания, използвайки роботизирано
Коментари Харесай

Проклятието на Ледника на Страшния съд: учени загубиха подводница

Екип от шведския университет в Гьотеборг организира теренни проучвания, използвайки роботизирано подводно транспортно средство, наречено " Ран " на скандинавската богиня на морето. Апаратът потегля на следващото си странствуване, когато мистериозно изчезва от всички радари.

По време на работата учените направиха измервания на ледника Туейтс в Антарктида, който също се назовава Ледникът на Страшния съд (Doomsday), защото цялостната му загуба може да бъде същинска злополука за човечеството - топенето на ледника може да аргументи опустошително повишаване на морското ниво, пише Futurism.

Първото корабоплаване на подводницата Ран под ледника Туейтс беше значимо събитие, защото означи първия път в историята, че нещо е минало под ледника Doomsday, правейки значими измервания на топящата се ледена шапка. Тези данни споделиха на учените по-подробно какво се случва с него и с каква скорост губи лед.

В края на втората задача обаче се случи нещо ненадейно - подводницата не съумя да се върне отдолу под ледника. Факт е, че Ран неведнъж е бил изпращан надолу и по-късно повдигнат, защото големи блокове лед просто не разрешават на оператора да поддържа контакт с подводницата. Вместо това той се изпраща по съответен авансово програмиран маршрут и по-късно се връща до съответна точка за среща.

Уви, този път нещо се обърка. Според съавтора на проучването, морския академик Анна Волин, нещо необичайно се е случило под ледника Doomsday, което не е разрешило на устройството да се върне при учените. Екипът изпрати дронове и хеликоптери да търсят, а също по този начин употребява и акустично съоръжение за търсене, само че всичко беше на вятъра.

В последна сметка учените трябваше да признаят, че са изгубили подводницата. Волин отбелязва, че търсенето на Ран в този момент е като търсене на игла в купа сено, само че учените даже не знаят къде е купата сено. В момента батериите на апарата Ран са разредени, а учените знаят единствено, че под леда се е случило нещо ненадейно.

Екипът допуска, че има възможност нещо да е попречило на устройството да „ излезе “ отдолу под леда. Учените обаче не губят надежда; сега те търсят финансиране, което да им разреши да заменят подводното транспортно средство и да продължат проучванията си.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР